گاز CO2 از گذشته دور تاکنون به عنوان یک گاز ضد آتش در دستگاه های خودکار استفاده می شده است. این گاز با ویژگی های نظیر غیر قابل اشتعال بودن، بدون بو، خنثی، غیر سمی و … گزینه مناسبی برای اطفاء حریق به شمار می رود. با توجه به اینکه وزن گاز داخل کپسول آتش نشانی، یک و نیم برابر هوا می باشد به همین دلیل هنگام خاموش کردن آتش با پوشاندن سطح مانع رسیدن اکسیزن شده در نتیجه آتش به سرعت خاموش میشود.
این خاموش کننده ها در انواع مختلفی با ظرفیت های 1 تا 6 کیلوگرم ساخته می شود. و با توجه به اینکه در محل مصرف هیچ اثری از خود نمی گذارند. بیشتر در محل های سر بسته و جهت اطفا حریق وسایل الکتریکی و دستگاه های کامپیوتری استفاده می شوند.
انواع کپسول آتش نشانی های مختلفی وجود دارند که دارای کاربردهای متفاوتی می باشند. با توجه به نوع کپسول، گاز یا ماده خاموش کننده داخل آن متفاوت است. به طور مثال در کپسول های نوع CO۲ از گاز دی اکسید کربن یا هوای خشک (ازت) استفاه می شود. در کپسول های فوم نمی توان از گاز کربن دی اکساید استفاده کرد. زیرا می تواند موجب یخ زدگی آب شود. به همین دلیل در این دسته از خاموش کننده ها از گاز هوای خشک یا همان ازت استفاده می کنند.
در خاموش کننده های پودر و گاز می توان از هر دو نوع گاز ذکر شده در فوق استفاده کرد. هر دو نوع گاز هنگام پرتاب به سوی آتش، دمای آن را به شدت کاهش می دهند. در نتیجه عملیات اطفای حریق با موفقیت انجام خواهد شد.
نکته مهمی که در مورد گاز کپسول آتشنشانی CO2 وجود دارد این است:
با توجه به اینکه این گاز باعث از بین رفتن اکسیژن می شود اگر به مقدار زیاد در یک محیط به کار رود با توجه به این موضوع ممکن است که تنفس را برای افراد حاضر در اتاق سخت کند و حتی باعث خفگی افراد حاضر در اتاق شود. به همین دلیل باید بلافاصله پس از استفاده یا اتاق را ترک نمایید یا اینکه با باز گذاشتن درب ها و پنجره ها گاز را از محیط خارج کنید . خاموش کننده های حاوی گاز دی اکسید کربن خود در دو نوع طراحی و تولید می شوند:
این گاز به عنوان یک سرکوب کننده آتش با کاهش محتوای اکسیژن در یک اتاق، بدون به خطر انداختن ایمنی افراد حاضر در محل حریق را خاموش میکند. نیتروژن وقتی در معرض شعله قرار میگیرد تجزیه نشده و هیچ ضایعاتی تولید نکرده و از خود بجا نمیگذارد.
به عنوان یک نوع جدیدی از عامل اطفاء حریق، نیتروژن مایع برای بدن انسان غیر سمی، دوستدار جو و در اطفای حریق کارآمد است. به دلیل توانایی خنک کنندگی قوی، قابلیت خنثی و اثر خفگی خوب، از آن برای اطفاء حریق در تونل های شهری استفاده میکنند.
دلیل اصلی استفاده از CO2 به عنوان خاموش کننده این است که از هوا متراکم تر بوده و سبب جابجایی منبع حریق میشود. در واقع مانند یک پتو روی شعله ها قرار گرفته و از رسیدن اکسیژن به آنها جلوگیری میکند. اکنون، چگالی N2 حدود 1.2 کیلوگرم بر مترمربع است، در حالی که چگالی CO2 حدود 1.98 کیلوگرم بر متر مربع میباشد. استفاده از دیاکسید کربن (CO2) به جای نیتروژن در کپسولهای آتشنشانی مزایای متعددی دارد:
این مزایا باعث میشود که CO2 گزینهای مناسب برای بسیاری از کاربردهای آتشنشانی باشد.
استفاده از دیاکسید کربن (CO2) در کپسولهای آتشنشانی به طور کلی مضر برای محیط زیست نیست، اما نکات زیر را باید در نظر گرفت:
در کل، استفاده از CO2 در کپسولهای آتشنشانی به عنوان یک روش ایمن و موثر برای خاموش کردن آتش در نظر گرفته میشود. و اثرات منفی آن بر محیط زیست نسبت به مزایای آن کمتر است.